Ptali jste se někdy, jaká je nejlepší luštěnina, kterou můžete ochutnat? Pokud vás láká vyzkoušet něco nového, měli byste se podívat na cizrnu Naklíčeno. Jedná se o luštěninu, která na českých talířích ještě nemá své pevné místo. Je přitom zajímavé, že někteří tuto luštěninu znají, ale přesto ji nemají v oblibě. Ať už jsou pro to důvody jakékoliv, je to velká škoda – jde o opravdu zajímavou potravinu, která stojí za konzumaci. Má to hned několik důvodů:neuvařená cizrna

  • Skvělé nutriční hodnoty = očekávat můžete nejenom dostatečnou dávku sacharidů, ale hlavně vysoký obsah bílkovin, který se udává od 15 až po 30 %, což nemá ani kdejaké maso
  • Zdroj mnoha minerálních látek = je třeba vyzdvihnout zejména hořčík, ale za zmínku stojí také zinek, fosfor nebo dokonce železo
  • Obsahuje mnoho důležitých vitaminů = B15, B2, B6, ale také provitamin A, vitamin C nebo E
  • Neobsahuje lepek = jde tedy o skvělou přílohu a bílkovinnou složku potravy v jednom

Výhod je nespočet, a to nejste ani u té největší, kterou je chuť. Pokud se totiž cizrna dobře připraví, je opravdu o co stát. Proto byste se měli zamyslet nad možnostmi, které vám současný svět v rámci jídla nabízí. Přijímat, co možná nejvíce kvalitních potravin, to by měl být váš cíl. Když se na to podíváte z toho jiného úhlu pohledu, pak právě tehdy zjistíte, jak je cizrna skvělá. Nebudete se muset spokojit s obyčejnou čočkou nebo hráškem, ale vyzkoušíte něco, z čeho se vyrábí nejenom výborný příloha, ale také denní snack či třeba potraviny, jako je hummus a další. To všechno v jednom typu luštěniny, který je zkrátka jiný, než běžně znáte a jíte.hummus vyrobený z cizrny

Fazole a čočka je jedna velká nuda

Poznejte něco nového, přitom si pochutnejte a ještě do sebe dostaňte mnoho kvalitních živin. Všechno je to zkrátka pro vaše dobro, tak proč to zkrátka nezkusit? Vynechte proto nudné luštěniny, jako je čočka, hrách nebo fazole, a dejte šanci cizrně.