Představte si situaci, že potřebujete nalézt pramen vody na zahradě, abyste na tom místě provedli vrt pro výstavbu studny. Co uděláte? Nejspíš se obrátíte na odborníky, kteří kontaktují proutkaře, aby pramen vyhledal, a teprve pak se pustíte do další práce. Znáte-li přesně místo, kudy voda protéká, a odkud by se dala čerpat, máte vyhráno.

vodovodní rozvody

Tento příměr jsme vám zde podsunuli zcela záměrně v souvislosti s vyhledáváním závady na rozvodech vody a topení ve vašem domě. Tam sice proutkaře nepoptáváte, ale obracíte se na instalatéry. Vyhledat prasklinu v potrubí a armaturách bylo ještě před pár desítkami let velmi náročné a někdy i nemožné, u vnějších rozvodů to nebývá problém, neboť tam je defekt patrný, ale vedou-li trubky ve zdi, např. v koupelnách, tam včasná a správná lokalizace závady může výrazně snížit náklady na opravu poškozeného místa, Nemusíte kupříkladu vybourávat v koupelně celou stěnu, nález praskliny probíhá s takovou přesností, že stačí odebrat jen jednu nebo dvě obkladačky, a jsou-li k dispozici náhradní obklady, pak ušetříte tisíce korun za rozsáhlé zednické a obkladačské práce.

instalatérské rozvody

A jak se vlastně voda, odtékající z poškozených trubek a armatur vyhledává? Vyhledávání úniku vody mohou probíhat metodou poslechových tyčí Hykron, anebo se využívá formovacího plynu s vysokým obsahem nejlehčího plynu vodíku. Úniky vody jsou také velmi často důvodem k výjezdu havarijní služby i mimo běžnou pracovní dobu, tehdy situace nesnese dlouhý odklad, zvláště, je-li v ohrožení statika objektu, a hrozí-li jeho podmáčení, zřícení části nosného zdiva, střechy a krovů a další nebezpečné situace.

Naštěstí jsou havarijní úniky vody rychle řešitelné, a to včetně sjednání nápravy. Nemusíte mít tedy obavy, že by si instalatéři neporadili i s tím vaším problémem. Co vám však můžeme doporučit, mějte kontaktní telefon na spolehlivou instalatérskou firmu uložený u sebe v předstihu.